Historien om Landet

Restaurang Landet öppnade i postens gamla lokaler vid Telefonplan i Midsommarkransen den 5 februari 2005. Posten vid Telefonplan var en social knutpunkt i Hägersten, den rollen har Landet tagit över nu. Området lokalen ligger i brukar kallas LM-staden, ett kulturminnesskyddat bostadsområde där man på 1930-talet byggde arbetarbostäder för de anställda på närliggande Ericsson-fabriken.

Köket presenterar en matlagning som står med ena foten stadigt i Norden, den andra i Frankrike och luktar lite på resten av klotet. På Landets övervåning har en folkpark i miniatyr flyttat in. Under ett tak fyllt av kulörta lyktor turas ett gäng olika klubbar om att hålla i onsdagar till lördagar.

Skryt

Oktober 2014 - Rekomendation från the guardian.

If you want to get down with the locals, a visit to Landet is a must. The name means “countryside”, and this restaurant in the south of Stockholm was once a post office in an area built to house workers at the nearby Ericsson factory. It remains a social hub. The Konstfack art school is just over the road and has turned the area into a breeding ground for hipsters. Enjoy a fusion of Swedish seasonal and French cuisine. Options include sea bass, chanterelle risotto and fish stew.

Mars 2010 - Recension i Aftonbladet

Värt att ta en tur till Landet

Vi har också njutit av en underbar lammgryta med tomater och bönor, mustig och i perfekt sällskap med en kräm på jordärtskockor.

Det skapas en god stämning i en annorlunda lokal som tidigare var postkontor. De kallar sig kvarterskrog, men Landet är bra nog för att vara stamkrog för ett rätt omfångsrikt kvarter.

Februari 2010 - Recension i Metro

Fläckfri förortsservice

Det är underbart att äta under sådana omständigheter. allt det krångliga med att gå på krog – brödväntan, tomma vattenglas, notor som aldrig kommer – är eliminerat och man kan koncentrera sig på det grundläggande: att umgås.

Juni 2009 - Recension i Dagens Industri.

Landet är en krog vi gillar. Inte minst för att restaurangen rent geografiskt vidgade Stockholms krogscen när den öppnade 2005 vid Telefonplan, intill Ericssons gamla huvudkontor där Konstfack nu huserar.

Landet har hittat, och lyckats bevara, en ambitionsnivå som med råge överstiger den hos de allra flesta kvarterskrogar … En lite vågad rätt är grisrygg pata negra som serveras skivad tillsammans med anklever på en tjock skiva brioche. Snacka om smörgås!

Mars 2007 - White Guide Gala 2007

Nominerad i kategorin Årets serviceupplevelse.

Uttdrag ur omdömet i guiden: Den mycket goda servicen på klockren kamratnivå bäddar dock för att alla ska känna sig som hemma. Från mottagande till avtackning lyckas besättningen hitta rätt tonträff i tilltalet och kryddar det med att vara förtroligt taktil genom en hand på axeln eller en arm runt midjan. Landet excellerar i sin informella serviceleverans och tillhör odelat de allra främsta på området.

Mars 2006 - White Guide Gala 2006

Nominerad i kategorin Årets miljöupplevelse.

Uttdrag ur omdömet i guiden: Men det är inte bara publiken som är spännande. Miljön är kul i sin skenbart nonchalanta stil. Och även detöppna köket levererar i paritet med publikens höga svansföring.

Januari 2006 - Vinnare av Citypriset, Årets bar

Bubblare i kategorin Årets restaurang

Martin Lagerberg, Anders Gabrielsson och Kristofer Lund gjorde årets kulkturgärning när de startade Landet vid Telefonplan. Stans mest intima scen och tivoliinspirerat möblemang, designat av elever på Konstfack, skapade stundtals en längre kö än hos konkurrenterna i stan. Ett steg mot en modern storstad med händelsecentrum utanför tullarna.

Hösten 2005 - Nominerad till Nöjesguidens Stockholmspris

Kategori: bästa bar.

Medan andra städer sväller över och expanderar har Stockholms gränser varit som orubbliga trots kommunala försök att locka oss utanför tullarna. Men 2005 inkorporerades plötsligt Telefonplan i innerstadens nöjesliv. Anledningen till detta är helt och hållet baren Landet.

Våren 2005 - Vinnare av DN:s gulddrake.

Kategori: Årets initiativtagare

Landet har inte bara gjort Stockholm roligare, det har också gjort Stockholm större. Livet på Landet innehåller allt - bra klubbar schysst barhäng och god mat i en snygg lokal - så nu åker vi lika gärna utanför tullarna som in till city. För det belönas de med årets gulddrake.

Vad händer på landet?

Snart på övervåningen